Home › Onze strategische koers
Eén SamenTwente voor GGD Twente, VTT en OZJT, waarbij elk van de drie merken een eigen positie, identiteit en herkenbaarheid behoudt. Door onze krachten te bundelen met gemeenten, ketenpartners en inwoners en ons gezamenlijk te focussen op een gezonde, veilige en vitale Twentse samenleving versterken we elkaar en onze samenwerking.
Het Openbaar Lichaam Gezondheid (OLG) gaat verder onder de naam SamenTwente. Een naam die de intensieve en waardevolle samenwerking en het eigenaarschap van de veertien Twentse gemeenten onderstreept: samenwerken aan een gezond, veilig en vitaal Twente. Deze samenwerking sluit aan op en versterkt de lokale ambities, maatschappelijke opgaven en inzet van gemeenten en ketenpartners.
SamenTwente is de overkoepelende organisatie van drie sterke merken: de Gemeentelijke Gezondheidsdienst Twente
(GGD Twente), Veilig Thuis Twente (VTT) en de Organisatie voor Zorg en Jeugdhulp in Twente (OZJT). Zowel Kennispunt Twente als Samen14 zijn als gast in onze organisatie ondergebracht.
Wij zijn professionele uitvoeringsorganisaties van en voor gemeenten. Alleen door samen te werken kunnen we de
kwaliteit van diensten en zorgtaken waarmaken. Samenwerken met lokale en regionale ketenpartners, stakeholders en vanuit en voor de Twentse samenleving.
Wij zijn er voor de inwoners van Twente, de Twentse samenleving. Met onze drie professionele uitvoeringsorganisaties
faciliteren we en voeren we de taken uit die de overheden hebben om de gezondheid en veiligheid van Twentenaren te bewaken. SamenTwente is de spreekbuis voor de sterke merken naar de deelnemende gemeentes en stakeholders. Alleen samen kunnen we dwarsverbanden leggen, signaleren en agenderen en hebben we volume waarmee we de kwaliteit van diensten kunnen waarmaken. Door deze samenwerking wordt de bestuurlijke drukte minder en zijn we effectiever. Samen staan we aan de lat voor een gezond, veilig en vitaal Twente. Dus zetten we in op optimalisatie, inkoop, netwerk, innovatie en kennis.
Dat begint bij het gezamenlijke verhaal en de identiteit van SamenTwente.
Wij zijn er voor iedereen in Twente.
Juist op die momenten dat je ons nodig hebt. Of het nu gaat om gezondheid,
vitaliteit, problemen thuis, opvoeden, of de juiste zorg. Een samenwerking van en voor gemeenten. Zo staan wij klaar voor alle inwoners van Twente.
SamenTwente
Gezond, veilig & vitaal
Gezonde Twentse samenleving, gezonde leefstijl, gezond opgroeien, gezonde thuissituatie, gezonde bedrijfsvoering.
Veilig thuis voor jong en oud, een veilige leefomgeving, een veilig zorglandschap met betrouwbare aanbieders, veilig opvoeden, veilig oud worden, veilige seks, veilig netwerk (bedrijfsvoering), veilige data.
Vitaal opgroeien en oud worden, een organisatie met een vitale functie in de maatschappij, een vitaal zorglandschap, vitale inwoners die zelfstandig en zelfsturend leven, vitale Twentse samenleving, vitale thuissituatie.
De basis van ons beeldmerk wordt gevormd door een gespiegelde ampersand. Ons logo is opgebouwd uit vier symbolen.
De basis van ons bestaan ontlenen we aan de verbinding van de Twentse gemeentes.
Met onze merken zijn wij er voor elk individu in Twente.
Door onze samenwerking zijn wij in staat meer te betekenen voor onze regio.
Deze letter vertegenwoordigt de regio Twente.
De naam en uitstraling sluiten met de nieuwe identiteit
aan bij de strategische koers.
We hebben de samenwerking uitgewerkt in een strategische koers voor de komende jaren. Het is een strategische koers op hoofdlijnen, die in een vierjaarlijks werkprogramma verder wordt geconcretiseerd. Deze strategische koers beschrijft zowel de inhoudelijke ontwikkelrichting van SamenTwente als de leidende principes die richting gevenaan de ontwikkeling en het functioneren van de organisatie van SamenTwente.
De Gemeenschappelijke Regeling Gezondheid vormt de basis voor SamenTwente.
Deze kaders zijn voor de GGD Twente uitgewerkt in de Bestuursagenda Publieke Gezondheid 2020 – 2023. De kaders voor OZJT zijn uitgewerkt in de Regiovisie Jeugdhulp Twente. En de kaders voor VTT zijn uitgewerkt in het Actieprogramma Geweld Hoort Nergens Thuis. Hierin zijn voor de verschillende organisatieonderdelen uitgangspunten en ambities geformuleerd.
Voor de inhoudelijke ontwikkelrichting van SamenTwente is het van belang dat afzonderlijke organisatieonderdelen ieder voor zich voortbouwen op en invulling geven aan deze ambities en uitgangspunten.
Tegelijkertijd zien we belangrijke kansen om meer en betere resultaten te bereiken als het gaat om gezonde, veilige en vitale inwoners. De kansen doen zich vooral voor op het gebied van:
Dit vraagt om gezamenlijke programmering op deze thema’s, voor alle relevante levensfasen, zowel binnen SamenTwente als samen met partners. De activiteiten van SamenTwente moeten ieder voor zich en in samenhang bijdragen aan (nog) gezonder, veiliger en vitaler opgroeien, meedoen en oud worden in Twente.
We hebben acht leidende principes geformuleerd die inhoudelijk richting geven aan de (door) ontwikkeling van SamenTwente. Deze leidende principes zijn:
Als samenleving staan we voor grote maatschappelijke opgaven om inwoners gezond, veilig en vitaal te houden. In SamenTwente-verband willen we regionaal samen werken aan vraagstukken die te complex en te veelomvattend zijn voor partijen alleen en die voorbij het perspectief en de reikwijdte van afzonderlijke gemeenten reiken. In SamenTwente bundelen we krachten, kennis en kunde en pakken we lokaal vergelijkbare vragen gezamenlijk op. Bij het werken aan deze vraagstukken stellen we opgaven centraal, formuleren we heldere doelen en behalen we concrete resultaten. Hiervoor is het belangrijk dat we onze basis op orde hebben. We zorgen er voor dat SamenTwente een stabiele, gezonde en slagvaardige organisatie is die daadwekelijk in staat is om deze gezamenlijke opgaven op te pakken en uit te voeren.
SamenTwente werkt samen met maatschappelijke partners in verschillende verbanden aan deze opgaven. Als het gaat om de vraagstukken waaraan we werken, de manieren waarop we samenwerken, de methoden die we ontwikkelen en de resultaten die we behalen voor onze inwoners, gebeuren er mooie dingen in Twente. Samen gaan we hiermee door, ook als het niet makkelijk is of gaat. We zijn trots op wat we doen en bereiken en met minder nemen we dan ook geen genoegen. En dat dragen we samen uit!
SamenTwente werkt in opdracht van veertien gemeenten in Twente. Gemeenten zijn daarmee de eigenaar van SamenTwente. SamenTwente voert taken uit waarvan wettelijk is bepaald dat gemeenten er regionaal invulling aan moeten geven. SamenTwente voert ook taken uit waarvan gemeenten samen hebben besloten dat deze door SamenTwente moeten worden uitgevoerd.
Door in SamenTwente-verband samen te werken aan maatschappelijke vraagstukken willen we meer en betere resultaten voor inwoners behalen, dan wanneer gemeenten ieder voor zich deze taken uitvoeren. De taken die SamenTwente uitvoert, moeten aanvullen en versterken wat de gemeenten en partners lokaal doen om inwoners gezond, veilig en vitaal te houden. Dit vraagt om een laagdrempelige en toegankelijke vormgeving van SamenTwente. Het vraagt ook om relaties tussen SamenTwente en de gemeenten die worden gekenmerkt door wederkerigheid, collegialiteit en partnerschap, op alle niveaus.
In SamenTwente zijn verschillende organisatieonderdelen samengebracht. Dit biedt kansen bij het werken aan maatschappelijke vraagstukken. Als SamenTwente werken we, waar mogelijk en nodig, integraal en domeinoverstijgend. We hebben inhoudelijk meerwaarde, door bij het werken aan gezamenlijke opgaven om inwoners gezond, veilig en vitaal te houden, de kracht van verschillende perspectieven te benutten. We creëren synergie, door ervoor te zorgen dat de lijnen binnen en buiten SamenTwente samenkomen en elkaar versterken. Door anders te kijken en te werken, ontstaan verrassende aanpakken en vernieuwende oplossingen.
Als SamenTwente kunnen we alleen meer en betere resultaten bereiken als het gaat om gezonde, veilige en vitale inwoners, door goed met elkaar samen te werken. Dit geldt onderling voor de organisatieonderdelen van SamenTwente, voor SamenTwente en de gemeenten en voor SamenTwente en andere partijen uit het veld. Bij het samenwerken aan maatschappelijke opgaven, willen we als SamenTwente dan ook werken vanuit partnerschap en een brede netwerkaanpak. We hechten veel waarde aan en zorgen voor ‘de vanzelfsprekendheid van samen optrekken’. Daarvoor is het nodig dat we elkaar kennen, op organisatieniveau en persoonlijk niveau. We vinden het belangrijk dat we onze stakeholders kennen. En dat onze stakeholders ons kennen. Want elkaar kennen, vormt de basis voor onderling vertrouwen. En we zien vertrouwen als een belangrijke basis voor ons gezamenlijk succes.
SamenTwente voert taken uit waarvan wettelijk is bepaald dat gemeenten er regionaal invulling aan moeten geven en taken waarvan gemeenten aanvullend hebben besloten dat deze door SamenTwente worden uitgevoerd. De gemeenten maken bewuste afwegingen en keuzes als het gaat om de taken die zij bij SamenTwente beleggen. De gemeenten zorgen ook voor adequate opdrachtformuleringen en faciliteren SamenTwente zodanig dat SamenTwente deze taken daadwerkelijk kan uitvoeren. Als SamenTwente zijn we duidelijk over en transparant in wat we doen en leggen we verantwoording af over wat we bereiken met beschikbaar gestelde middelen. Daarbij maken we waar mogelijk en relevant onderscheid tussen de verschillende soorten taken. Uiteraard gaan we steeds zorgvuldig om met onze uitgaven.
Bij het uitvoeren van taken hecht SamenTwente veel waarde aan zuiver besluiten en handelen. Dit betekent dat we zorgvuldig omgaan met processen van (toeleiding naar) besluitvorming. Over de wettelijke taken en de overige aan SamenTwente overgedragen taken besluit het AB. Over de andere taken besluiten de lokale Colleges.
Als SamenTwente willen we datagedreven en kennisgestuurd werken als het gaat om vraagstukken en opgaven om inwoners gezond, veilig en vitaal te houden. Binnen SamenTwente beschikken de afzonderlijke organisatieonderdelen over veel en relevante data. Het delen van onze kennis en uitvoeren van verbindende data-analyses biedt mogelijkheden en kansen voor het (nog meer en beter) onderbouwen van de beleids- en besluitvorming van SamenTwente, de gemeenten, maatschappelijke partners en samenwerkingsverbanden in onze regio. Door datagedreven en kennisgestuurd te werken, leren we voortdurend van en met elkaar. In SamenTwente komen kennisnetwerken samen, waarmee SamenTwente een regionale schakelfunctie heeft, ook als het gaat om verbinding met bovenregionale en/of landelijke kennisnetwerken.
SamenTwente is de uitvoeringsorganisatie van taken waarvan wettelijk is bepaald dat gemeenten regionaal moeten samenwerken en van taken die gemeenten aanvullend bij SamenTwente hebben belegd. De kwaliteit van de uitvoering van deze taken vinden we daarbij heel belangrijk: wat we doen, dat doen we goed. Samen maken we duidelijke afwegingen over wat SamenTwente wel en niet oppakt en over het tempo daarvan. Zo maken we verwachtingen waar.
Om de kansen te kunnen verzilveren die SamenTwente biedt als het gaat om de maatschappelijke vraagstukken en gezamenlijke opgaven waaraan in SamenTwente-verband wordt gewerkt, is tegelijk een signalerende en agenderende rol van SamenTwente gewenst en nodig. Vanuit een brede maatschappelijke oriëntatie en een sterke informatiepositie kan SamenTwente ontwikkelingen signaleren, dwarsverbanden leggen en voorstellen doen voor mogelijke activiteiten. Het kunnen verzilveren van dit soort kansen vraagt bovendien om ontwikkelruimte, zodat SamenTwente flexibel kan handelen en snel kan inspelen op veranderende omstandigheden. Zo zijn we als SamenTwente ontwikkelpartner van gemeenten.